Avvalendosi dei suoi gruppi di lavoro tematici e all’approccio interdisciplinare e transdisciplinare, questa piattaforma si dedica alle sfide urgenti per la società sulla base di uno sviluppo sostenibile. È considerata come fulcro per un dialogo orientato alle soluzioni tra la scienza e la società.

Immagine: Manu Friedrich

Published GMO studies find no evidence of harm when corrected for multiple comparisons

A number of widely debated research articles claiming possible technology-related health concerns have influenced the public opinion on genetically modified food safety. A statistical reanalysis and review of experimental data presented in some of these studies revealed that quite often in contradiction with the authors' conclusions the data actually provides weak evidence of harm that cannot be differentiated from chance. The authors assume that the problem of statistically unaccounted multiple comparisons has led to some of the most cited anti-genetically modified organism health claims in history. Their analysis should put the original results of these studies into proper context.

Ernährung (Symbolbild)
Immagine: Valery Evlakhov, stock.adobe.com

Die Autoren vermuten einen systematischen Fehler als Ursache für diesen Befund: Wird ein Wert bei der statistischen Auswertung mit mehr als einem anderen Wert verglichen, muss eine Korrektur für Mehrfachvergleiche angewendet werden. Ohne diese Korrektur steigt die Wahrscheinlichkeit, dass ein signifikanter Unterschied tatsächlich zufälliger Natur ist, mit jedem zusätzlichen Vergleich an. Wenn innerhalb einer Gruppe alle Wert untereinander verglichen werden, steigt die Anzahl vergleiche rasch an. Die Autoren haben die Daten erneut analysiert und kommen zum Schluss, dass die ursprünglich gefundenen signifikanten Unterschiede nicht haltbar sind.

Categorie

  • Accertamento del rischio
  • Organismi geneticamente modificati (OGM)
  • Piante utili
  • Tecnologia genetica